Lokaal Loket Kinderopvang

Kinderopvang kiezen is persoonlijk. Ieder heeft zijn voorkeur en elk kind is anders. Bovendien legt elke opvang eigen accenten. Kies voor de opvang waar je je het beste bij voelt. Als er wachtlijsten zijn, is het mogelijk dat je niet direct een opvang vindt die aan al je wensen voldoet. Denk daarom na wat voor jou het belangrijkste is.

 

Soorten kinderopvang

Gezinsopvang

Een gezinsopvang is een kleinschalige opvang met meestal 1 kinderbegeleider.

De gezinsopvang streeft ernaar om gemiddeld vier kinderen op te vangen. Op piekmomenten kunnen dat er meer zijn. Dit aantal ligt vast op de vergunning van de opvang en is nooit meer dan acht.
De opvang vindt meestal plaats in de eigen woning van de kinderbegeleider, maar de opvang kan ook op een andere locatie gebeuren, bijvoorbeeld in een schoolgebouw.

In heel wat gezinsopvang betaal je een inkomenstarief (een prijs op basis van je inkomen). Er is ook gezinsopvang waar de prijs niet afhangt van je inkomen.

Gezinsopvang wordt ook 'onthaalouder' genoemd.

 

Groepsopvang

Een groepsopvang is een grotere opvang met meerdere kinderbegeleiders.

Groepsopvang start vanaf minimaal 9 opvangplaatsen. Dit betekent dat er minimaal 9 kinderen tegelijkertijd aanwezig zijn. De kinderen worden opgevangen in een leefgroep van maximaal 18 kinderen.

Elke begeleider heeft maximaal 9 kindjes. Tijdens de rustmomenten kunnen er tijdelijk minder begeleiders aanwezig zijn.

De opvang vindt meestal plaats in een apart gebouw of in een apart deel van een groter gebouw.

In sommige groepsopvang betaal je een inkomenstarief (een prijs op basis van je inkomen). Er is ook groepsopvang waar de prijs niet afhangt van je inkomen.

Groepsopvang wordt ook 'kinderdagverblijf' of 'crèche' genoemd.

 

Keuzecriteria

Prijs

De prijs die je voor opvang betaalt, hangt af van de opvang waar je kind verblijft. Vraag na bij je opvang welke prijs zij vraagt. Deze prijsinfo moet opgenomen zijn in het huishoudelijk reglement van de opvang en in de schriftelijke overeenkomst die je ondertekent.

In de meeste opvang betaal je inkomenstarief: een prijs op basis van je inkomen en gezinssamenstelling. Je hebt hiervoor een attest inkomenstarief nodig. Je vraagt dit attest aan op Mijn Kind en Gezin en bezorgt het aan je opvang voor de opvang start.

In sommige opvangvoorzieningen bepaalt de opvang zelf welke prijs ze vraagt. Niet alle kosten zijn in de prijs inbegrepen. De informatie over de prijs moet duidelijk vermeld worden in het huishoudelijk reglement van de opvang en in de schriftelijke overeenkomst die je voor akkoord ondertekent:

 • Wat houdt de prijs in?
 • Wat zijn mogelijke extra kosten?
 • Is er een inschrijvingsprijs of waarborg en wat is de eventuele terugbetaling?
 • Hoe betaal je?

Je kan de opvangkosten fiscaal inbrengen als de opvang een vergunning heeft.

 

Kwaliteit

Check of de opvang een vergunning heeft. Zo weet je dat je opvang aan kwaliteitsvoorwaarden moet voldoen. Zonder vergunning mag een opvang geen baby’s of peuters opvangen en krijg je ook geen fiscaal attest voor de opvangkosten!

 

Hoe kiezen?

Als ouder wil je opvang die betaalbaar, veilig en gezond is. Maar het belangrijkste is dat jouw kind er zich goed voelt. Deze tips helpen jou om een keuze te maken die het beste bij jullie past.

 • Zoek opvang zodra je zwanger bent. Soms zijn er wachttijden. Begin er dus op tijd mee.
 • Via Lokaal Loket Kinderopvang bied de gemeente Meise je een centraal punt waar je kan zoeken naar een opvangplaats.
 • Jij contacteert dan de opvangadressen om te vragen wanneer er plaats is en of je kennis kan maken. Je vindt de opvangadressenop deze website. Opvang die je niet op de website terugvindt, heeft geen vergunning.

Tip

Kan je kiezen uit meerdere opvangadressen? Ga op voorhand op bezoek bij verschillende opvangadressen. Je proeft de sfeer, de manier van werken, … waardoor je je geruster voelt. Hier kan je op letten:

 • Zijn de kinderen geboeid met iets bezig? Voelen ze zich goed in hun vel?
 • Hoe gaan de begeleiders om met de kinderen, met elkaar en met de ouders?
 • Vragen de begeleiders naar gewoonten van de ouders en naar bijzonderheden van de kinderen?
 • Is het er netjes, gezellig, veilig?

 

Dit kan je vragen bij de kennismaking

 • Openings- en sluitingsdagen
 • De opvangkosten: vaste kosten, eventueel bijkomende kosten, voorschot, regeling bij ziekte of afwezigheid van een kind.
 • Het huishoudelijk reglement en de schriftelijke overeenkomst.
 • Hoe ziet een doordeweekse dag of een week er uit? Welke activiteiten? Wanneer buitenspelen?
 • Wat is de aanpak voor voeding? Borstvoeding of flesvoeding, verse maaltijden? Wat is de aanpak qua veiligheid en hygiëne?
 • Hoe communiceren?
 • Zieke kinderen: wanneer kan het naar de opvang en wanneer niet? Hoe zit het met het geven van geneesmiddelen? Wat gebeurt er als een kind ziek wordt in de opvang?
 • Hoe kan een kind komen wennen voor de eigenlijke opvang start?
 • Hoe verloopt de overgang naar school?

Initiatieven in Meise

Zoek hier tussen de initiatieven van Meise. Gebruik de filters om een gerichtere zoekopdracht in te voeren en klik op het initiatief voor meer informatie.

Naam Grootte Type Postcode Extra kenmerken gemeente
Heurckmans Kathy 8 Gezinsopvang met vrije prijs 1861 Mooie en veilige tuin Meise
De Kaboutertuin 18 Groepsopvang met inkomenstarief 1860 Buitenspeelruimte Speciale zorgen mogelijk Inkomensgerelateerde prijzen Meise
Kiemklasje 23 Groepsopvang met inkomenstarief 1860 Binnen- en buitenspeelruimtes Inkomstengerelateerde prijzen Meise
Lentetuiltje 61 Groepsopvang met inkomenstarief 1861 Buitenspeelruimte Inkomensgerelateerde prijzen Dringende opvang Meise
Massaer Francine - Electeur Silvia (FERM) 8 Gezinsopvang met inkomenstarief 1860 Buitenspeelruimte Speciale zorgen mogelijk Inkomensgerelateerde prijzen Meise
Moerenhout Magda (FERM) 8 Gezinsopvang met inkomenstarief 1860 Buitenspeelruimte Speciale zorgen mogelijk Inkomensgerelateerde prijzen Meise
Roelants Ingrid (FERM) 8 Gezinsopvang met inkomenstarief 1860 Buitenspeelruimte Speciale zorgen mogelijk Inkomensgerelateerde prijzen Meise
Van Der Zijpen Martine (FERM) 8 Gezinsopvang met inkomenstarief 1861 Buitenspeelruimte Speciale zorgen Inkomensgerelateerde prijzen Meise
Wauters Thalia (FERM) 7 Gezinsopvang met inkomenstarief 1861 Buitenspeelruimte Speciale zorgen Inkomensgerelateerde prijzen Meise
Zonnetje Wolvertem 36 Groepsopvang met inkomenstarief 1861 Meise
Neva Kinderdagverblijf Pirleflip 36 Groepsopvang met vrije prijs 1860 vaste prijs (niet volgens inkomen) - elke maand hetzelfde bedrag Meise
Wonderland 18 Groepsopvang met vrije prijs 1860 verse warme maaltijd soep mogelijkheid tot buiten spelen Meise
Nathalie Beullens 4 Gezinsopvang met inkomenstarief 1860 Buitenspeelruimtes speciale zorgen mogelijk inkomensgerelateerde prijzen Meise

Aanvraagformulier

Via onderstaande knop kan u een aanvraag indienen. Als u geen antwoord krijgt binnen een termijn van 3 weken of de gekozen locatie(s) uw kind niet kunnen opvangen dan dient u een nieuwe aanvraag in te dienen.

Open het formulier